Sărbători în perfecțiune

Written by Andrei Ignat. Posted in Uncategorized

Privesc abundența de bunătăți și mă bucur alături de voi dragi prieteni pentru fiecare urare prilejuită de Sărbătoarea Crăciunului.
Sfârșitul de an m-a aflat departe de casă, acolo unde mulți confrați ai noștri încearcă tărâmul făgăduinței, o lume care pentru noi pare mult prea îndepărtată dacă ținem cont de ritmul în care evoluăm.
Totuși cam supărătoare această perfecțiune! Deși suntem în plină iarnă, oamenii ăștia cred că nu au altă grijă decât să spele străzile și trotuarele, sau poate că au avut grijă să nu le murdărească; la tot pasul hectare de spații verzi care arată proaspăt cosite. Deși copacii sunt goi nu se vede nici urmă de frunze nicăieri, au dispărut fără urmă. Nu tu un rahat de câine, o pungă de plastic sau o doză de bere aruncată aiurea.
Probabil că cerșetorii și câinii sunt de mult dispăruți, sau poate că nu au fost niciodată pe aici. Ca să nu mai vorbesc de faptul că oamenii politici și tot felul de instituții de ocazie nu apar la televizor dând cadouri celor nevoiași. Nu știu care e motivul, dar intuiesc; or fi ajuns la concluzia înțeleaptă că și oamenii nevoiași mănâncă tot timpul anului, nu numai de Sărbători, și de fapt a dărui înseamnă cu totul altceva, ce nu are legătură cu campaniile electorale. Și pentru asta nu e nevoie de pomeni și asistență socială, ci de locuri de muncă.
Cam supărătoare și cam monotonă această perfecțiune, precum mersul în viteză pe multele mii de kilometri de autostradă care încep după granița noastră de vest. Din păcate pentru mulți ai noștri drumurile de care pomenesc au avut numai un sens, și anume de dus; nu e greu de înțeles de ce și nu sunt puțini. Au ales lumea lucrului bine făcut. O putem avea și la noi acasă, dar asta înseamnă schimbare și trebuie să începem cu noi înșine. Nu trebuie să creem modele, ele deja există și sunt de succes.
În ziua de Crăciun, Biserica la ușa căreia am bătut era închisă, fiind probabil de multă vreme transformată în muzeu sau monument, agitație am întâlnit în fața unei clădiri cu însemne baptiste. O fi însemnând și asta ceva?

Share Button

Trackback from your site.

Leave a comment