Prizonieri în tradiţie

Written by Andrei Ignat. Posted in interes general

S-au stins încet, încet, comentariile despre victoria lui Iohannis. Dispăruseră laudele de sine ale guvernanților locali și credeam că vor urma câteva săptămâni liniștite, dar, se pare că poftele pentru șefia județului i-a scos din nou în stradă. Abundă pe rețelele de socializare imagini cu defilarea de Ziua Națională.
Privim an de an defilarea a ceea ce a mai rămas din unitățile militare din zonă. Nimic de zis, oameni de toată isprava, cunosc pe foarte mulţi dintre ei; la foc, la inundații, la accidente și oriunde e nevoie răspund prezent. Cu demnitate și mândrie, atenți la simbolurile naționale, trec tăcuți prin fața vremelnicilor conducători, cărora le dau senzația de siguranță și mândrie patriotică.
Eu vă invit la un exercițiu de imaginație și mă întreb cum ar putea fi înlocuite aceste defilări cu onor la fitecine, cu prezentarea elitelor didactice universitare sau locale, a elitelor medicale și de ce nu, a celor din administrație. Oare viitorul nostru nu este mai în siguranță cu astfel de oameni? Nu arată bine în piaţa publică, sub culorile drapelului naţional prezentările celor care strălucesc în slujba cetăţeanului la catedră, în sălile de operaţii sau în instituţiile administrative?
Un lucru e sigur: efemerele personaje politice ce umplu paginile de facebook cu prezenţa lor grandioasă la aceste manifestări omagiale nu se simt bine în prezența elitelor intelectuale. Asta ar însemna omagierea acestora și recunoașterea meritelor în societate, ceea ce ar face ridicolă schimbarea acestora din funcții și demnități la pofta politicului.
Nu știu, în momentul de față, cum s-ar putea transpune în fapt o asemenea omagiere cu onor la valorile naționale, dar cred cu tărie că a venit timpul să defilam cu alt tip de valori şi cu certitudine viitorul nostru va fi mai in siguranță decât cel garantat de tropotul bocancilor și zăngănitul armelor.

Share Button

Trackback from your site.

Leave a comment