“Mafia şi nepotismul în Primărie”, “Mesagerul de Neamţ”, 31.05.2016,

Written by Andrei Ignat. Posted in interviuri

Andrei Ignat: ”Principalul avantaj al unui primar independent este că se subordonează cetățenilor, nu șefilor de partid!”

– Dle Ignat, ne aflăm cu câteva zile înainte de finalul campaniei electorale pentru alegerile locale. Cum ați ”petrecut” această campanie?
– Când am început să discut cu cetățenii proiectul meu pentru Piatra Neamț, oamenii erau foarte mirați că abordam subiecte, tabu până nu demult, şi chiar mă atenționau că prea spun lucrurilor pe nume. Mai mult decât atât, un colaborator din presa scrisă chiar a refuzat, la un moment dat, formulările mele dintr-un interviu pe motiv că eram prea direct. După câteva luni bune de discuții şi dezbateri, proiectul pentru oraş a căpătat forma finală şi, ce este mai important, în jurul meu s-a format o echipă, pe care, pot să spun cu mândrie, şi-ar dori s-o aibă orice partid din Piatra Neamț.

– Ce subiecte tabu?
– Am provocat partidele politice la abordarea unor teme de discuție fără de care, după părerea mea, nu vom putea merge mai departe, vizând, în principal, situația economică şi socială a muncipiului. Este cunoscut şi recunoscut faptul că proiectul de transformare a orașului nostru în stațiune turistică a fost falimentar din start şi a adus datorii de multe zeci de milioane de euro pentru noi, cetățenii orașului, dar şi beneficii grase pentru gaşca ce a condus orașul în ultimii 12 ani. Este firesc să ne punem întrebarea: falimentul societății Perla Invest se datorează numai faptului că nu a primit zăpadă de la Cel de Sus sau mai-marii orașului au adus societatea în această situație, tocmai pentru a o vinde bucată cu bucată, cum, de altfel, şi începuse cu terenul din ştrand. E o întrebare pe care cetățenii o repetă foarte des şi oamenii nu înțeleg de ce nu au fost consultați când orașul a fost împovărat cu datorii. În fapt, dacă nu ar fi intervenit instituțiile statului, se repeta aceeași rețetă prin care au fost falimentate şi vândute la bucată societățile Consiliului Local Aqua Calor, Locato, Transurban. Ne spune cineva cum au fost înstrăinare terenurile primăriei din fața stației de salvare, fostul sediu al Salubritas din Gara Veche, fostul bazar din zona Kaufland, terenul din fața spitalului şi multe altele? Va plăti cine este responsabil de proastele lucrări de la Curtea Domnească şi Teatrul Tineretului şi de ce li s-au deblocat garanțiile celor care au executat astfel de lucrări? Unde au dispărut fără urmă fondurile primite cu nemiluita de clubul de fotbal Ceahlăul, în timp ce echipa de suflet a pietrenilor dispare din competițiile naționale? Sau care sunt proprietarii de fapt ai spațiilor comerciale construite pe domeniul public în stațiile de autobuz de la Orion, Piața Centrală, Ozana ori Calea Romanului?

– Și dacă nu ne spune nimeni, ce facem? Cum rămâne cu toate astea?
– Cu siguranță, justiția va face lumină în multe astfel de situații, dar concluzia este una: partidele şi liderii lor au fost părtaşe la tot acest jaf. În special, PNL şi PSD, care, de fapt, sunt aceeași mafie politică. Toată poleiala mincinoasă s-a spălat de pe imaginea bucolică a orașului turistic, arătând, în final, că întreaga construcție demagogică arată, de fapt, ca un castel de nisip, care, de fapt, este o ruină. Infrastructura rutieră începe să se deterioreze după multele intervenții, zestrea edilitară învechită începe să pună probleme de funcționare în alimentarea cu apă a orașului, centralele termice pe bani de împrumut au fost tăiate şi duse aiurea, amenajarea muntelui Cozla s-a împotmolit înainte de a începe, Piața Centrală – mândria orașului – arsă din nu ştiu ce motive. Şi toate acestea în timp ce, an de an, copiii noştri o iau pe cărări străine, în speranța unui viitor mai bun, cartierele mărginașe se văd numai în campanile electorale, iar oamenii în vârstă sunt tâlhăriți în piețe sau pe străzi.
Firesc ar fi ca, la aceste întrebări, să răspundă cei care conduc acum orașul şi emit pretenții să ne mai prostească încă patru ani de aici încolo. Programul lor, de guvernare locală, arată frumos ca o carte de colorat pentru copii, cum copilării – ca să fiu elegant – sunt şi promisiunile pe care le repetă din patru în patru ani: kilometri de asfalt, apă, canal, gratuități cu nemiluita, bani pentru ONG-uri, bla-blabla… Nu credeți că ar trebui oferite nişte răspunsuri pentru situația în care se află orașul, înainte de a minți în continuare? Sau se încearcă, de fapt, împrăştiind oamenii la partidele mafiei locale, să se acopere jaful sistematic prin care a fost ciopârțit patrimoniul orașului în ultimiii ani? Am fi tentați să aruncăm vina pe fostul primar, prins acum în focul justiției, însă, personal, consider că este o greșeală. Toate s-au petrecut cu complicitatea unui întreg sistem – politic şi nu numai -, care a cuprins oameni din Primărie şi Consiliul Local, care acum fug de la un partid la altul, fără să se uite în urmă, şi încearcă să ocupe un loc în fruntea bucatelor publice. Spunea, cu amărăciune, un cetățean, la o prezentare electorală, că, în ultimii ani, cei care au condus Primăria orașului nu au făcut altceva decât propriile afaceri, iar societățile Consiliului Local au folosit drept paravan.

– Credeți că se poate schimba ceva?
– Cu siguranță lucrurile nu vor mai continua în acest fel. Alegerile din 5 iunie vor marca un moment de cotitură în administrația orașului nostru. Vom administra orașul prin voința şi în folosul cetățenilor. Pentru că principalul avantaj al unui primar independent este tocmai faptul că se subordonează locuitorilor care l-au ales şi nu şefilor politici ai partidelor. Primarul independent îi are alături pe cetățeni şi nu clientela politică, aceeași care a gestionat declinul economic şi demografic al Pietrei din ultimii ani. Este timpul să spunem ”Ajunge! Vrem un viitor pentru copiii noştri aici, alături de noi, acasă!”

* Problemele orașului Piatra Neamț…

Datoriile municipiului Piatra Neamț, la sfârșitul anului trecut, erau de aproximativ 70 milioane euro, după cum urmează:
– Credit BCR = 150.693.522 lei, scadent în 2025;
– Credit BCR = 72.486.482 lei, scadent în 2027;
– Garanție în favoarea Perla Invest = 40.000.000 lei pentru execuția telegondolei la Alpha Bank;
– 11.000.000 lei, recuperare datorie către E-On în cursul anului trecut, la care se adaugă penalități de 19.400.000, eșalonate până în 2018.
Aceste datorii vor fi suportate de cetățenii orașului Piatra Neamț, fiecăruia revenindu-i la plată cca. 1.000 euro/ persoană, raportat la populația actuală a orașului.
La aceste datorii, se adaugă cele curente, care, la jumătatea anului trecut, se ridicau la 26.514.671 lei.
Sunt rezultatul unor lucrări megalomanice, executate la prețuri supraevaluate, care nu au adus creșterea nivelului de trai al populației și nici rentabilitate în preconizatele afaceri din turism. Rezultatele politicii de investiții în așa-numita infrastructură de turism sunt foarte sugestive. Două societăți ale primăriei – Perla Invest și CMI Urban – sunt în insolvență. Piața Centrală, arsă de aproape doi ani, încă nu a fost reconstruită, prin ”grija” actualei administrații. S-a încercat o cosmetizare a orașului, în special în centru, unde lucrările de reabilitare a blocurilor au atins cote astronomice, de trei-patru ori peste prețurile reale, iar lucrările de reabilitare a Curții Domnești și Teatrului s-au făcut de mântuială, în timp ce, la periferie, mai avem la ora actuală cartiere cu străzi neasfaltate. De asemenea, lucrările de intervenții la infrastructura de apă-canal au lăsat urme adânci pe bulevardele și străzile intens circulate. Toate acestea sunt urmare a promovării unui clientelism, pervers în ce privește atribuirea lucrărilor publice.
Toate aceste practici, al căror scop a fost îmbogățirea unui grup de sus-puși care au abuzat după bunul plac bugetul municipalității, au dus la o cădere economică vizibilă a orașului nostru. Pe acest trend economic defavorabil, populația orașului a scăzut cu 25-30.000 de locuitori, făcând loc unei infracționalități crescute și, din păcate, cunoscute chiar și la nivel european – ”Academia de infractori” și celebrul caz al executării unui cunoscut interlop. Numai în ultimii doi, statistica ne arată că s-au produs:
– 4.534 infracțiuni contra persoanei (o medie lunară de 222 fapte sesizate);
– 7.985 infracțiuni contra patrimoniului (din care 5.334 infracțiuni de furt și 196 fapte de tâlhărie).
În ultimii 2 ani, numai în Piatra Neamț au fost instrumentate 279 dosare penale cu autori minori, cu vârste sub 14 ani, pentru care, conform legislației, nu s-au stabilit măsuri cu răspundere penală, ei continuând să producă infracțiuni.
Toate acestea pe fondul creșterii vârstei medii a locuitorilor municipiului nostru în jurul a 50 de ani.

* … și soluțiile lui Andrei Ignat

# Soluția nr. 1: Parcurile industriale – prioritate de grad zero
• Sunt cel puțin 10 arealuri în Piatra Neamț disponibile, două fiind atractive și ca suprafață, și ca înzestrare urbană – platforma Reconstrucția (28 ha) și zona limitrofă cu Dumbrava Roșie (peste 110 ha);
– Promoții anuale de informaticieni, de cel puțin 200 de elevi;
– Forța de muncă, una calificată pentru industria ușoară și de prelucrare a lemnului.

# Soluția nr. 2: Apa mai ieftină
Urmare programului de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, de 107 milioane euro, se pot opera modificări în prețul apei în sensul ieftinirii:
– scăderea cheltuielilor de personal (reprezintă cca. 41% din prețul apei);
– scăderea consumului energetic, prin înlocuirea conductelor vechi și corodate (cca 17% din prețul apei);
– scăderea pierderilor totale din sistem, de la 59% (pe fundamentarea de preț din 2012) la 49% în prezent;
– reducerea cheltuielilor materiale;
– reducerea cheltuielilor financiare datorită scăderii dobânzilor la împrumuturi.

# Soluția nr. 3: O primărie fără clientelism politic, fără nepotism, dar cu respect față de cetățean
– transparență decizională;
– consultarea permanentă cu cetățenii orașului.

# Soluția nr. 4: Dezvoltare de la margine spre centru
– Toți cetățenii orașului trebuie să beneficieze de același nivel de echipare urbană.

# Soluția nr. 5: Un oraș mai sigur
– siguranța cetățeanului – la rang de lege în municipiul Piatra Neamț;
– implicarea instituțiilor ce administrează protecția socială în prevenirea și combaterea delicvenței juvenile;
– profesionalizarea lucrătorilor din poliția locală și orientarea activității acestora pe zonele cu risc ridicat în ce privește infracționalitatea.

Share Button

Trackback from your site.

Leave a comment