File de executie si politica

Written by Andrei Ignat. Posted in interviuri

Vicepreședinte (încă) la Consiliul Județean Neamț, Andrei Ignat este unul din mulții ingineri care s-au apucat de politică și unul din puținii politicieni care s-au statornicit la un partid. În cazul său, cel Național Liberal. S-a înscris în PNL în 2000 și n-a plecat de aici, în ciuda momentelor de cumpănă și-a tumultului care au bântuit filiala de la Neamț în ultimii zece ani . Au fost colegi de-ai săi care n-au rămas. Au fost multe presiuni ca nici el să nu rămână. Acum, după rundele de alegeri de anul trecut, din care Ignat s-a ales cu o funcție în consiliul județean, s-a întors roata. Liberalii, ca fenomen, par să facă și la bucurie ce-au făcut și la tristețe – să se bată între ei.

Andrei Ignat a fost exclus din PNL, la comanda, spune el, actualei conduceri, respectiv tandemul Dorinel Ursărescu&Eugen Țapu.

– Cum a fost la Târgu Neamț, dle vicepreședinte?

– Execuție. Cu jandarmi la ușă.

– Ce reproșați tandemului Ursărescu&Țapu?

– Dacă este să reproșez ceva, este faptul că acționează instinctual în interesul propriu, subminând baza organizatorică a partidului și funcționalitatea acestuia.

– De ce v-au acuzat?

– Din păcate, eu nu am înțeles nimic din toată această poveste, pentru că, la două-trei exprimări, sloganul de bază este același, ca și acum un an: ”Jos Culiță Tărâță!” Evident, cu tot ce derivă din asta. Culiță Tărâță, pentru ei, înseamnă pericol, înseamnă dușmănie, conflict.

– Să înțelegem că președintele CJ Neamț este cel mai mare dușman al lor?

– Da, actualul președinte, pe care mai bine de 100.000 de alegători din județ l-au votat ca președinte al Consiliului Județean Neamț. Dacă am fi câștigat noi alegerile, președinte ar fi fost din partea USL. Dacă a câștigat altcineva alegerile, iată, se menține Consiliul Județean nefuncțional. Fiind vorba doar de o singură persoană, asta înseamnă că este o chestiune pe care președintele Ursărescu nu o poate depăși.

– Cum ați caracteriza actuala conducere a PNL Neamț, cel puțin în raport cu cazul dvs.?

– A fost chiar dictatorială, ca să-mi exprim o părere proprie. În ultima săptămână, au fost schimbați toți președinții organizațiilor de cartier din Piatra Neamț. De la Roman am zărit niște persoane pe care nu le-am văzut în viața mea înainte, iar, per total, în Delegația Permanentă, peste 60% din participanți îmi erau total necunoscuți. Ținând cont că m-am ocupat de organizarea partidului și de campania electorală, cred că părerea mea este autorizată, ca să nu mai spun că nu aș fi putut să-i număr, pentru că nu asta m-a interesat. Unii au fost amenințați că nu vor mai primi bani în comunele lor. Și multe altele… Unii oameni, în mod normal, ar fi trebuit trecuți pe convocatorul Delegației Permanente. Unii au fost trecuți, dar nu au fost lăsați să intre în sală. Acolo, la Târgu Neamț, conducerea s-a folosit de o firmă de pază, s-a făcut apel și la poliția locală, care au triat practic oamenii care au venit.

– Putem spune că, în acest moment, conducerea PNL Neamț este capabilă să respecte regulile democrației?

– Dacă este să vorbim de organizația de la Neamț, cred că, în formula actuală, PNL nu este pe un drum ascendent. Nu este pe drumul liberalismului și al principiilor liberale.

– Totuși, sunteți membru PNL din anul 2000…

– … și am trecut peste câteva examene politice, cu toate riscurile care au fost.

– Dacă ați face un scurt bilanț, ce a însemnat Andrei Ignat pentru PNL Neamț?

– A însemnat foarte multă muncă, în primul rând. Și a însemnat continuitatea partidului în acest județ. Au fost momente grele. Dacă ar fi să ne amintim numai momentul 2007, când am rămas 4 oameni în partid…! Iată, am refăcut partidul și am reușit să pornim din nou la drum. A fost și momentul 2011, când mi-am asumat o serie întreagă de prerogative din punct de vedere organizatoric și electoral. Practic, toată activitatea mea a fost îndreptată spre campania electorală a Partidului Național Liberal, cu tot ceea ce a însemnat această activitate.

– Și-acum ce urmează? Ce veți face?

– Traversăm o perioadă plină de convulsii, de repoziționări, declarații etc. Voi face tot ceea ce îmi stă în putință să-mi păstrez verticalitatea, în primul rând. Eu am ținut foarte mult la PNL și țin în continuare. Este o problemă internă, a mea, cu președintele partidului și cu conducearea actuală, care nu mai are nicio legitimitate în fața membrilor PNL.

– Rămâneți în PNL?

– Deocamdată, rămân în PNL și aștept decizia forurilor statutare.

– Veți da în judecată hotărârea de excludere?

– Să vedem, în primul rând, ce motive au. Pentru că eu tot nu am înțeles de ce am fost exclus din partid. În afară de ”Jos Tărâță!”, nu am înțeles nimic. S-a făcut o asociere între imaginea mea și cea a președintelui Consiliului Județean Neamț. Eu mi-am asumat decizia din ședința ținută în acea sâmbătă, pentru că lucrurile nu mai puteau continua așa în Consiliul Județean. Reamintesc: și PSD, și PDL, dar și UNPR, am găsit de cuviință să dăm drumul la bugetul județului, pentru că erau foarte multe aspecte care erau legate de asta. Urma ca în această săptămână să purtăm discuții, din nou, în privința funcționării Adunărilor Generale ale Acționarilor la societățile Consiliului Județean. Practic, am fost preferat ca partener de dialog în detrimentul președintelui PNL. Asta l-a deranjat. Consiliul județean s-a lovit de refuzul domniei sale de a participa la discuții.

– La o viitoare ședință a consiliului, e posibil să apară vreun proiect de hotărâre privind destituirea dvs. din funcția de vicepreședinte?

– Bănuiesc că da. Nu vor sta cu mâinile în sân și vor folosi toate pârghiile pe care le consideră legale. La fel, și eu voi folosi pârghiile pe care le voi considera statutare și legale ca să-mi mențin poziția. Importantă este poziția celorlalți membri ai Consiliului Județean, care m-au votat, și ce își doresc dumnealor din actuala formulă a Consiliului Județean.

– Există și varianta retragerii din PNL?

– Încă nu mă gândesc la o astfel de opțiune. Este prematur.

– Ați primit vreo ofertă, vreo propunere politică?

– În acest moment, nu încape în discuție.

– Ați declarat cândva că sunteți un tip ambițios, destoinic și hotărât…

– Așa voi rămâne. Din păcate, situația mea din PNL nu este limpezită, iar o hotărâre în acest sens nu o poate lua decât conducerea centrală a partidului, cu forurile sale. Eu sunt și voi rămâne același om. Nu m-am schimbat cu nimic și nici n-o voi face, indiferent dacă voi sta sau nu pe fotoliul de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

sursa: www.mesagerulneamt.ro

Share Button

Trackback from your site.

Leave a comment